Bitcoin och kryptovalutor – en fluga att stanna?

bitcoinsBitcoin är digital valuta där du anonymt kan skicka pengar till vem som helst och få transaktionen bekräftad inom 1o minuter till en extremt låg avgift. Avgiften för en transaktion är nästan obefintlig vilket ofta gör att det marknadsförs som ”Gratis”.

Bitcoin är bara några år gammalt och fick sitt genomslag först för ett år sedan, sedan dess har det kommit flera andra valutor eller s.k. alt coins som det ofta kallas för. Litecoin (LTC) och Dogecoin(DOGE) är två av de största alternativen till Bitcoin som båda är mindre än ett år gammalt. Dogecoin är dessutom ett mynt byggt på en Internetmem, skapat på skoj men som senare fått ett enormt intresse och engagemang.

Samtidigt som kryptovalutorna möts av framgångar i form av att fler butiker och tjänster tar emot valutan som betalmedel så möts de också av motgångar. I Kina förbjöds banker att hantera kryptovalutor och Ryssland har också gått hårt i angrepp mot dem. Många andra länder som t.ex. Japan och Singapore har officiellt sagt att de avvaktar och ser ingen anledning att agera för eller emot det just nu. De vill helt enkelt inte ta ställningen i dagsläget.

Om inte många länder och stormakter går in och förbjuder användningen av valutan så kommer vi nog bara få se den öka. Förmodligen så kan USA och EU vara ett avgörande val för framtiden.

Det största hotet (sett ifrån ett land) med kryptovalutor är att du sänder pengarna från en anonym adress till en annan. Det finns inget sett att spåra vem mottagaren är eller avsändaren är och på så sätt blir det genast mycket enkelt att gömma pengar. Eftersom fler och fler tjänster dyker upp där du faktiskt kan betala med kryptovalutorna direkt så blir det mycket svårt för en myndighet som t.ex. Skatteverket att få kontroll.

En kryptovaluta som har alla fördelar men där det faktiskt inte går att vara anonym skulle eventuellt ha bäst chans att klara sig i framtiden när och om regeringar börjar ta beslut i frågan.