Köksredskap i koppar har fått ökad efterfrågan

För de som inte är insatta i inredning och inte varit ute och tittat på produkter de senaste åren så har man kanske missat att koppar som material har fått sig en rejäl uppsving.

Det finns enormt många produkter idag där koppar används som material och det är verkligen ett material som har väldigt många fördelar och är väldigt snyggt att använda i inredning. Det är ingen tillfällighet att vi idag hittar både fruktkorgar och lampfötter i materialet.

Något som dock fått ett extra populärt uppsving är köksredskap i koppar och då tänker jag främst på kastruller, grytor och stekpannor. Sådana saker som bl.a. den svenska tillverkaren Ronneby Bruk tillverkar och säljer här i Sverige.

Koppargryta från Ronneby Bruk
Exempel på en gryta i koppar från Ronneby Bruk

Just kastruller i koppar är väldigt snygga att hänga framme och där finns en mängd fördelar med att använda koppar som material till både grytor och kastruller. Koppar har en förmåga att leda värme väldigt bra (och kyla för den delen då det är samma egenskap) men när det kommer till kastruller innebär detta att koppar bidrar till att skapa en jämnare värme i kastrullen.

Ofta är en platta varmare i mitten än i utkanten men skillnaderna med koppar gör att det blir mycket mindre. Samtidigt överförs värmen snabbare till hela kastrullen vilket ofta medför att man inte behöver riktigt samma värme som man vanligtvis har när man tillagar.

Tittar man runt på nätet så inser man dock ganska snabbt att kopparkastruller är väldigt dyra. Det är inte så konstigt egentligen för koppar är ett väldigt dyrt material att köpa in trots att det är något som funnits väldigt länge. Det var ju just kopparn som låg till grund för kopparåldern och bronsåldern för oss här i norden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *