5:2 Dieten har fått stort genomslag i Sverige

kycklingsallad fungerar bra

Kycklingsallad är rikt på protein men ändå kalorisnålt för att passa på fastan.

Det finns väldigt många olika dieter och då och då dyker det upp nya som får se rampljuset. En del av dessa stannar t.o.m. länge och blir ”vanliga” dieter medan andra försvinner. Senast ut är 5:2 dieten som går ut på att man äter normalt i fem dagar och sedan fastar de andra två dagarna i veckan.

Det var när den brittiska dokumentären Eat, Fast & Live Longer som sändes i Horizon hos BBC som dieten baserad på periodisk fasta slog igenom. Det dröjde dock lite tills den fick sitt rampljus i Sverige. Under våren 2013 sände Vetenskapens Värld samma dokumentär och efter det bröt det ut här med. Nu känns det som att det är dieten alla pratar om – förutom LCHF-anhängarna som fortfarande tror de hittat gud, eller i alla fall något gudomligt :)

5:2 Dieten gör det möjligt för dig att fortsätta äta normalt 5 dagar i veckan om du fastar två dagar och äter under 600 kcal på dessa dagar. Fördelarna är många som bra möjlighet till att gå ner i vikt, bättre blodvärden och betydligt mindre risk att utveckla sjukdomar. Just att fasta minskar risken att utveckla Alzheimers och Cancer är en av de stora fördelarna med att använda periodisk fasta som diet. När du fastar behöver inte cellerna i kroppen fokusera på att bygga nytt utan kan då istället fokusera på att reparera kroppens DNA.

Fasta aktiverar även hjärnan och gör att nya neuroner byggs upp. Du blir helt enkelt smartare av att använda 5:2 dieten. Denna anledning grundar sig i evolutionen där människor som blev fokuserade och smartare under svält hade en större överlevnadsförmåga då de lättare kan hitta mat. Detta är även bevisat på möss i laboratorium.

I dokumentären som startade allting får du följa Michael Mosley där han försöker hitta en väg att få bättre blodvärden och öka chanserna att leva längre. Efter ett par tester kommer han fram till att 5:2 dieten skulle fungera för honom och resultatet är imponerande. Hela dokumentären finns att se hos SVT om du inte redan gjort det.