5 tips för dig som ska starta eget

Att starta eget företag är inte så lätt som många verka tro ibland. Kanske har man själv jobbat i branschen ett par år och tycker sedan att man kan göra ett bättre jobb själv, tjäna mer pengar och få större frihet. Detta är ofta pelare som lockar men att uppnå dem är inte alltid så självklara.

Här nedan följer några tips för dig som tänkt starta eget företag och som kan vara värt att titta närmare på. För en lång punktlista med ännu fler tips för att starta eget så kan du bege dig över till egetforetag.se som har en bra lista.

1. Affärsplan

En affärsplan är kort och gott en plan för hur du ska kunna bedriva verksamheten och tjäna pengar på den. Alla Aktiebolag i Sverige har ett krav på att försöka gå i vinst i sin affärsplan vilket är företagets syfte.

Affärsplanen bör vara tydlig med vad du ska göra, hur det ska göras och var du börjar någonstans. Det är en viktigt grundsten som även är värd att falla tillbaka på och titta på senare.

2. Nätverk & Kontakter

Möjligheterna att driva sitt företag framåt och utvecklas åt rätt håll kan i många fall helt vara beroende på ens kontaktnät. Oavsett om det är kunder eller partners du känner att du måste få tag på så kan nätverk vara helt avgörande.

Se till så du har de kontakter som du behöver och sluta aldrig försöka bygga nya broar. Att synas och vara på platser där du kan bygga vidare på ditt kontaktnät med rätt personer är något du aldrig bör sluta fundera över.

3. Bokföring och redovisning

Vill du göra din bokföring själv eller vill du lämna över det uppdraget till någon annan? Det kan spara mycket huvudvärk att ta hjälp av en prisvärda redovisningsbyrå i början som är villig att hjälpa dig.

Det är stor sannolikhet att redovisning och bokföring tar resurser och tid från det man egentligen vill lägga sin tid på. Men det finns också möjlighet att skära ner lite på utgifterna. Även för mindre bolag med ett fåtal transaktioner i månaden så kan man spara pengar.

Väg för och emot här.

4. Kontor

Jobba hemifrån fungerar ofta i början men de flesta företagare och egenföretagare man pratar med håller med om att det är stor risk att det tar bort fokus från vad man egentligen ska göra. Man gör sånt man annars skulle gjort när man var ledig under sin arbetstid och allt flyter ihop. I slutändan kan det även sänka ens arbetsmoral kraftigt då man inte får det miljöombyte som stimulerar hjärnan.

Det finns prisvärda och bra kontor att hyra vilket rekommenderas så fort du väljer att satsa din större del av arbetstiden på det. Det är skönt att kunna ta sig till arbetet och göra de satsningar där. Det kan även vara ett bra steg att nätverka och börja bygga kontakter med likasinnade.

5. Erfarenheter och Expertis

Har du de erfarenheter som behövs för att utvärdera vad som behövs göras för att lyckas inom branschen?

I nästan alla branscher rekommenderas det att du har arbetslivserfarenhet innan du börjar satsa på ett eget bolag. Det är alltså sällan rekommenderat att gå direkt från studier till att driva ett eget företag även om det finns situationer när detta är det absolut bästa.

Utvärdera dina möjligheter och var kritisk mot dig själv och försök se situationen för vad den är. Det är först när du vet exakt var du står som du kan veta åt vilket håll du ska åt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *