Stora framstegs görs på utveckling av bra cykelhjälmar

Cykelhjälmar har länge varit det primära skyddet för cyklister och ett viktigt sådant för att skydda huvudet mot allvarliga skador. Men trots att cyklister haft hjälm har ändå många hamnat med allvarliga hjärnskador på akuten något som satt fart på utvecklingen.

Sverige har historiskt sätt alltid varit ett land med säkerhetstänk högt och Volvos imponerande uppfinning med trepunktsbältet på 70-talet som de tog patent på och släppte fritt för att säkerheten i alla bilar ska kunna öka. Idag är det standard och världen har Volvo och Sverige att tacka för det.

När det kommer till cykelhjälmar så har vi kommit väldigt långt också. Under 90-talet tröttnade den svenska hjärnkirurgen Hans Von Holst på antalet cyklister som hamnade på hans operationsbord trots att de burit hjälm. Det var ett tecken på att även om hjälmarna gav ett skydd så var det inte bra nog.

Tillsammans med KTH i Stockholm utvecklade man MIPS som står för Multi-directional Impact Protection System vilket innebär att det ger ett ökad skydd mot träffar som inte är rakt på.

Om du skulle få en smäll rakt från sidan på huvudet eller rakt uppe ifrån så skulle MIPS inte ge  någon direkt effekt men många cykelolyckor innebär att man kommit in snett och roterande.

En klassisk hjälm sitter fast på huvudet och blir som ett yttre skal på huvudet. Om du vurpar med cykeln så kommer du fortsätta att falla i den riktning du cyklade samtidigt som du förmodligen börjar rotera något. När du träffar marken med huvudet så låser sig hjälmens skal fast i marken medan du fortfarande vill rotera vilket ökar risken för skada.

MIPS löser detta genom att tillåta att huvudet kan fortsätta att rotera medan hjälmen skal tar upp smällen vilket minskar smällen på huvudet och sin tur hjärnan. MIPS är alltså ett lättfriktionsskal på insidan av hjälmen som kan röra sig lite fritt i förhållande till hjälmens skal. Inspirationen kommer från människans egna skydd och den vätska som är runt hjärnan.

Bilden ovan visar visar hur mycket tryck hjärnan utsätts med. Det röda är kritiska nivåer vilket tydligt visar hur dåligt det är att inte ha cykelhjälm. Men det visar också att MIPS ger ett betydligt bättre skydd när sneda träffar sker på hjälmen vilket är oftare än raka.

Tittar man på de cykelhjälmar som fått bäst i test idag så ser man tydligt att dessa cykelhjälmar har MIPS.

En annan svensk uppfinning är den airbag som utvecklats för cyklister. Hövding 2.0 heter den aktuella versionen och detta är en krage som vid fall utlöser en airbag som lägger sig upp om nacken och runt huvudet och ger i många fall ett bättre skydd än vanliga cykelhjälmar samtidigt som det låter cyklister och pendlare ha ostörda frisyrer. Man slår alltså många flugor i en smäll med denna uppfinning.

Hövding lämpar sig mest för vanliga vardagscyklister så det täcker inte alla behov som t.ex. de som utför cykling som träning och sport men det visar på vilket fantastisk utveckling vi haft på cykelhjälmar och skydd för cyklister den senaste tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *