Spetsa din jobbansökan och öka chansen att få jobbet

Inom vissa branscher är det lättare än andra att söka jobb men oavsett branch kan du räkna med att det finns en viss form av konkurrens och att fler än du söker samma jobb.

Du har säkert hört uttryck som att det är viktigt att sticka ut i sin jobbansökan och att vara unik på ett sätt som får arbetsgivaren att titta extra noga på ens ansökan.

Faktum är att väldigt många jobbansökningar är dåligt utformade och du vill absolut inte tillhöra denna kategori för då är det stor risk att du inte får jobbet. Inte för att du saknar kompetens utan för att du bara blev en i mängden.

Det finns ett ganska bra sätt att få idéer till sin jobbansökan och se till så den håller en hög nivå jämfört med andra som kommer söka samma jobb. Oftast krävs det heller inte extremt mycket jobb för att få ett bra underlag att jobba med.

Ett bra sätt är att titta på hur andra gjort och på hemsidan skrivansokan.se hittar du t.ex. massor av exempel och mallar på personliga brev. De har även CV som du kan titta på och allting är indelat i olika branscher för att göra det lättare att få mer relevant inspiration.

CV – Lägg tid och optimera

Det är många som vill få med alla sina meriter i ett CV men har man jobbat länge inom en bransch och bytt jobb flera gånger så blir det snabbt en lång lista.

Ta med de 2-3 senaste arbetsplatserna med datum så man snabbt kan se hur du förflyttat dig den senaste tiden på arbetsmarknaden. Är du nyexaminerad från utbildningen vill du här istället visa dina 1-2 senaste praktikplatser och kanske 1 jobb som inte är till branschen.

Som nyexaminerad student är det bättre att bidra med information utbildningen. Någon som jobbat länge kanske endast hänvisar till sin utbildning och examen eftersom tidigare jobberfarenheter väger tungt. För en student kan det däremot vara viktigt att berätta varför utbildningen är bra och här finns olika sätt att lyfta fram utbildningen mer. Några extra rader med vad man inriktat sig på, vad man är duktig på och varför utbildningen var så bra t.ex.

Någonstans vill du dra en gräns för att inte göra ditt CV för grötigt att läsa. Om du har andra erfarenheter och referenser så kan du kanske nämna det som en notis och att du på förfrågan kan referera till äldre erfarenheter t.ex.

Personligt brev – balansera rätt här

Där CV ska visa dina meriter på ett bra sätt så är det personliga brevet något annat. CV kan du förmodligen använda samma till alla jobb du söker så länge du inte söker inom olika branscher då dina tidigare erfarenheter kanske har olika betydelse då.

Det är många som tror att ett personligt brev bara ska vara personligt i den bemärkelsen att man presenterar sig själv som personer. Detta är förvisso sant men för att det personliga brevet även ska vara intressant att läsa så ska det vara personligt inriktat på det jobb du söker.

Detta innebär att du förvisso kan ha en grund i det personliga brevet som är samma till varje jobb men det är viktigt att inleda på ett personligt sätt och avsluta på samma sätt. Varför är just den arbetsplatsen så intressant och varför passar du in i just där är frågor som gärna får besvaras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *