5 sätt att marknadsföra ditt nya företag

Att starta företag är egentligen inte svårare än att skriva under lite papper, skicka in dem och betala en liten slant. Att driva ett företag och få tillräckligt med intäkter att växa är en annan femma. I många fall kräver det kanske kapital, antingen från investerare eller som man själv sparat ihop för att satsa på företaget.

Oavsett hur mycket pengar du har att röra dig med i starten är det inte fel att investera dem sparsamt och på ett effektivt sätt. Marknadsföring kan vara ett område som kan kosta allt ifrån nästan ingenting till egentligen hur mycket som helst. Vi kommer gå igenom ett flertal olika idéer och förslag på hur du kan marknadsföra ditt företag vid start. De flesta är väldigt billiga medan några andra är mer kostsamma.

1. Lägg upp en egen hemsida

Nästan alla företag behöver en hemsida idag. Det är ett fantastiskt sätt att nå ut till människor och berätta vad det är ni erbjuder för något, om ni har speciella öppettider (t.ex. en butik) och var man finner er och hur man kommer i kontakt med er.

Hemsidan behöver inte vara något specialbeställt projekt från den dyraste webbyrån utan hör med folk du känner om där finns någon som kan lägga upp en enkel hemsida med t.ex. WordPress. Det är inte utseendet utan snarare informationen som är viktigast i början.

2. Registrera ditt företag och hemsida i kataloger

företag-på-kartaDet finns stora företagsregister och kataloger som är viktigt att vara med i. Många erbjuder ett gratisalternativ och det är också det vi rekommenderar. Att t.ex. betala Eniro för extra synlighet i deras katalog är inte säkert en lönsam investering, men kan absolut vara ett alternativ om du redan är etablerad och har pengarna att satsa. Eniro, Hitta.se och Googles Företagslösningar är tre starka exempel.

Syftet här är att många som letar efter företag som erbjuder en viss tjänst använder sig av någon av ovanstående tjänster och därför är det bra att man är med och syns där som ett alternativ.

3. Använd sociala medier

I många fall kan sociala medier som Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram m.fl. vara ett starkt vapen om det används på rätt sätt. Det gäller här att ha ett lite mer personligt stuk på det man skriver och förmedlar. Det gäller även att vara någorlunda aktiv med det och kan ge många nya uppdrag. Det är dock en relativt tidskrävande investering i början, men är du redan flitig på att använda sociala medier så kan det vara en mycket stark marknadsföringskanal som dessutom är gratis.

4. Tryck upp visitkort

visitkortI många branscher där man träffar mycket folk kan visitkort vara ett bra sätt att bli ihågkommen på, speciellt på tillställningar där man minglar så är det inte säkert att ett bra intryck räcker för att personen man pratat med ska komma ihåg vad man hette och vilket företag man representerar.

Visitkort kan dock lätt hamna på hyllan också så investera i dem om du tror att du behöver det. Hur som helst är kostnaden inte speciellt extrem om du beställer ett par hundra visitkort. Även om du bara skulle ge ut ett tiotal och en av dem leder tillbaka som en kund eller samarbete så har de förmodligen betalt av sig.

5. Reklamprodukter med eget tryck

reklampennaEtt bra sätt att indirekt marknadsföra sig är att använda reklamprodukter med eget tryck på. Reklampennor med eget tryck är t.ex. ett av de mest vanliga alternativen att använda sig av. Genom att trycka upp pennor med företagets logotyp och kontaktinformation och medvetet ge dessa reklamprodukter till kunder och andra som kan tänkas behöva komma i kontakt med en vid ett senare tillfälle så ökar chansen att få kunder.

En städfirma eller bilverkstad hade t.ex. kunnat gynnas mycket av detta även om det kan ta ett tag innan det återbetalar sig. Däremot är det ingen gigantiskt investering att köpa in ett hundratal pennor heller och alla de som använder reklampennorna kommer att undermedvetet lägga ert företagsnamn på minnet. Detta är dock kanske bäst att satsa på om ni har en verksamhet som de flesta är i behov av någon gång per år. Däckbyte, kemtvätt, fönsterputs eller liknande är bra exempel på de som kan få stor användning av detta.

Det finns massor av företag som erbjuder reklampennor med tryck och andra reklamprodukter. För er bransch kanske det inte ens är pennor som är det bästa utan kanske något helt annat. Detta är ett underskattad marknadsföringssätt som är värt att titta lite extra på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *